تا همین چند سال پیش، خرید و فروش یا با پول نقد امکانپذیر بود یا با چک و حواله. ما ورود کارتهای اعتباری به چرخه اقتصاد را یک تحول میدیدم و حتی ندیدن پول در هنگام معامله، برای خیلیها ترسناک بود. نسل جدید پولها، شکل نوینی از مبادلات مالی را نوید میداد که امروز کاملاً به آن عادت کردهایم. دیری نگذشت که سر و کلهی پولهای دیجیتال مثل بیتکوین پیدا شد. در حال حاضر، کیف پول الکترونیکی حکم همان کارتهای اعتباری را دارد.
رشد و گسترش استفاده از پولهای الکترونیکی توجه بسیاری از کارشناسان حوزه اقتصاد را برانگیخته است. طبق آمار، بیش از ۱۲ درصد مردم ایران انتقال پول با حسابهای دیجیتال را تجربه کردهاند. البته کشور ما در این حوزه، بسیار فعالتر از اغلب کشورها عمل کرده است، اما در وضع در سایر نقاط دنیا چندان دورتر از ایران نیست. انتظار میرود ظرف کمتر از یک دهه آینده، بیش از 60 درصد جمعیت جهان از کیف پول الکترونیکی در معاملات روزمره خود استفاده کنند.
کیف پول الکترونیکی چیست؟
نامهای مختلفی دارد: کیف پول دیجیتال، کیف پول اینترنتی و کیف پول موبایلی. اغلب افراد با تلفن همراه هوشمند به کیف پول الکترونیکی دسترسی دارند. به همین دلیل نام کیف پول موبایلی هم رواج یافته است. در هر صورت، منظور یک دستگاه، سرویس آنلاین یا نرمافزاری است که امکان تراکنشهای مالی را با ارز دیجیتال را فراهم میآورد. مهم نیست که قصد خرید اینترنتی داشته باشید یا بخواهید مبلغ مشخصی را انتقال بدهید؛ حتی اگر در پرداخت حضوری از ارز دیجیتال استفاده میکنید، به یک کیف پول الکترونیکی نیاز دارید.
در کیف پول الکترونیکی، علاوه بر داراییهای دیجیتال، اطلاعات محرمانهای دیگری هم ذخیره میشود؛ اطلاعاتی مثل پسوردهای شخصی که برای کنترل داراییهای شما ضروری است یا اطلاعات حساب کاربری شما.
کیف پول دیجیتال چطور کار میکند؟
کیف پولهای الکترونیکی واسط کاربری ما با فناوری بلاکچین هستند. بلاکچین یک سیستم امنیتی بسیار قوی است که تمام تراکنشها را در بلوکهای مجزا ثبت میکند و این بلوکها به هم زنجیر شدهاند. به همین دلیل، هر تراکنش به صورت دائمی ثبت میشود و امکان تقلب و دستکاری در آن وجود ندارد.
وقتی میخواهید چیزی بخرید، از طریق کیف پول دیجیتال، دستور پرداخت را به فروشنده ارسال میکنید. این دستور با فرآیندهای ریاضیاتی پیچیده رمزنگاری میشود تا تبادل اطلاعات حساب شما کاملاً ایمن باشد. برای هر تراکنش، یک بلوک جدید در زنجیره بلاکچبن افزوده شده و توسط شبکه تایید میشود. به این ترتیب، شما میتوانید به سادگی سابقه تراکنشهای خود را ببینید و از امنیت داراییهای دیجیتال خود اطمینان حاصل کنید.
مزایای کیف پول الکترونیکی
تجارت الکترونیک مزایای زیادی دارد؛ مثلاً تضمین امنیت حسابها یا دسترسی ساده و سریع. علاوه بر اینها، کیف پول الکترونیکی فواید منحصر به فردی دارد که در ادامه برجستهترینها را با هم مرور میکنیم.
۱- پاداشهای مالی
بسیاری از کسبوکارها با ارائه مشوقهایی نظیر تخفیف، امتیاز و جوایز، کاربران را به سمت استفاده از کیف پولهای الکترونیکی سوق میدهند. انگیزه اصلی اعطای این پاداشها، بهرهمندی کسبوکارها از مزایای فراوان پرداخت با پول دیجیتال است. برای مثال پرداخت با رمز ارز، هزینه کارمزد در نقل و انتقالات بینالمللی را کاهش میدهد. به همین دلیل، برای بنگاههای اقتصادی بین المللی، پرداخت با پول دیجیتال به صرفه است.
اما، شاید مهمترین مزیت برای ما ایرانیها، دسترسی ساده و سریع به شبکه مالی بینالمللی باشد. رمز ارزها، درهای دنیای تجارت جهانی را به روی کسبوکارهای داخلی باز میکنند و امکان فروش محصولات و خدمات به مشتریان سراسر دنیا را فراهم میآورند.
۲– امکان مدیریت تمام حسابهای مالی
کیف پول الکترونیکی به شما اجازه میدهد تا همه انواع حسابهای مالی و کارتهای اعتباری را در یک اپلیکیشن جمعآوری کرده و به راحتی از آنها استفاده کنید. حساب پیپال، کارتهای اعتباری یا کردیت کارت، دبیت کارت، کارتهای هدیه و حتی کوپنهای تخفیف فروشگاهها با استفاده از کیف پول الکترونیکی قابل دسترسی هستند.
۳- آگاهی دقیق از وضعیت مالی
کیف پول الکترونیکی به طور خودکار تمام تراکنشهای شما را ثبت میکند. این یعنی شما میتوانید به راحتی ببینید که در هر ماه چقدر پول خرج کردهاید و این پول را صرف چه چیزهایی شده است. در حساب کاربری شما، گزارشهای متنوعی از میزان خرجکرد و گردش حساب شما موجود است. میتوانید با چند کلیک بفهمید که بیشترین هزینههای شما مربوط به چه چیزهایی است و به شما کمک میکند تا الگوهای خرج کردن خود را بهتر بشناسید.
۴- کسبدرآمد با کیف پول الکترونیکی
برخی از کیف پولهای الکترونیکی، امکان استیکینگ (Staking) را فراهم میکنند که نوعی کسب درآمد از طریق رمز ارزها است. فرض کنید مقدار مشخصی از یک ارز دیجیتال را به عنوان ضمانت در یک صندوق بگذارید. در ازای این ضمانت، شما به عنوان تأییدکننده تراکنشها در شبکه بلاکچین انتخاب میشوید و به ازای هر تأیید، پاداشی دریافت میکنید. این فرآیند را استیکینگ مینامیم. به زبان ساده، شما پول خود را فقل میکنید تا در تأمین امنیت و اعتبارسنجی تراکنشها سهم داشته باشید. در مقابل این کار، شبکه به شما پاداش میدهد.
انواع کیف پول الکترونیکی
به طور کلی، کیف پولهای دیجیتال را میتوان به دو دسته اصلی تقسیم کرد: نرمافزاری و سختافزاری. این دو دسته را گاهی کیف پولهای گرم و سرد نیز مینامند. به عبارت دیگر، اطلاعات مربوط به داراییهای دیجیتال شما یا در یک نرمافزار ذخیره میشود (کیف پول گرم) یا در یک دستگاه فیزیکی (کیف پول سرد).
کیف پولهای نرمافزاری به سه شکل وبسایت، اپلیکیشن موبایل و نرم افزار دسکتاپ در دسترس هستند و به دلیل اتصال دائم به اینترنت، سرعت و سهولت دسترسی بالایی دارند. در مقابل، کیف پولهای سختافزاری (سرد) معمولاً به صورت دستگاههای USB طراحی شدهاند و به دلیل عدم اتصال دائمی به شبکه، امنیت بسیار بالاتری در برابر حملات سایبری ارائه میدهند. در نظر داشته باشید که معمولاً کیف پولهای نرمافزاری، رمز ارزهای بیشتری را پشتیبانی میکنند.
معایب کیفپول الکترونیکی
استفاده از کیف پولهای الکترونیکی با چالشهای مختلفی همراه است. قوانین و مقررات مربوط به ارزهای دیجیتال به سرعت در حال تغییر هستند و این موضوع برخی از کاربران را سردرگم میکند. همچنین، درک مفاهیم فنی مرتبط با ارزهای دیجیتال و مدیریت صحیح کیف پولها برای افراد مبتدی دشوار است. در نظر داشته باشید که حتی یک اشتباه در مدیریت کلیدهای خصوصی میتواند منجر به از دست رفتن دائمی داراییهای دیجیتال شود.
سخن پایانی
دیر یا زود شما هم به استفاده مکرر از پولهای دیجیتال نیاز پیدا میکنید و با یک کیف پول الکترونیکی سروکار خواهید داشت. دنیای ارزهای دیجیتال به سرعت در حال تغییر و تحول است. برای استفاده بهینه از کیف پولهای دیجیتال و حفاظت از داراییهای خود، نیاز دارید که اطلاعات به روزی داشته باشید. هر کیف پول دیجیتال ویژگیهای منحصر به فردی دارد و برای اهداف مختلف مانند نگهداری بلندمدت، ترید روزانه یا استفادههای خاص دیگر مناسبتر است. برای مثال، کیف پولهای سختافزاری به دلیل امنیت بسیار بالا، گزینه مناسبی برای نگهداری بلندمدت ارزهای دیجیتال هستند؛ در حالی که کیف پولهای نرمافزاری برای انجام تراکنشهای روزانه کاربردیترند.